Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les corts constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les corts constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Jorge Aniceto Molinari.

«Abordant això gris, que sembla la teoria», escrits de Jorge Aniceto Molinari.

Escrits d'opinió de Jorge Aniceto Molinari, treballador de banca, sindicalista i col·laborador del Centre d'Estudis Joan Bardina, des de l'Uruguai.

 

Novetats en ordre cronològic invers:

Després de la guerra de Corea. Montevideo, 15 de novembre del 2017.
Quan veig o escolto notícies sobre Corea del Nord em queda com un sabor amarg, perquè s'informa condemnant el que hi passa i sense cap explicació de perquè passa, i la conclusió llavors que la culpa és dels comunistes i de quins comunistes (...).

Articles en ordre cronològic invers:

 • Després de la guerra de Corea. Montevideo, 15 de novembre del 2017.
  Quan veig o escolto notícies sobre Corea del Nord em queda com un sabor amarg, perquè s'informa condemnant el que hi passa i sense cap explicació de perquè passa, i la conclusió llavors que la culpa és dels comunistes i de quins comunistes (...).
 • Treball, vull treball... Montevideo, 30 de setembre de 2017.
  Cap a on hom miri en el món, hi ha molta feina per fer, però per fer-la en la predominança de l'actual mode de producció capitalista hom necessita que sigui «rendible» (...).
 • Els 100 anys de la revolució russa. Montevideo, 26 de setembre del 2017.
  Podríem asseverar que la història del capitalisme és també la història de les seves crisis, així com la història dels pobles és la història dels seus revolucions (...).
 • Lula. Montevideo, 16 de setembre de 2017.
  Lula o el paper de l'individu en la història. Podria ser aquest el títol d'aquesta breu nota en què ens proposem resumir allò que considerem el moment polític del Brasil i pel seu pes el moment polític de la nostra Amèrica. És una mostra important a més, per analitzar el que avui passa al món (...).
 • Endarreriment canviari. Montevideo, 11 setembre 2017.
  Tractarem d'opinar, corrent el risc de ser censurats (no em refereixo a aquesta columna on tenim llibertat per fer-ho), sinó a una tendència general en la societat que tossudament tractem de trencar– de no anar a l'anàlisi a fons dels problemes (...).
 • La dictadura del proletariat. Montevideo, 30 d'agost de 2017.
  Al programa «Todas las voces» («Totes les veus») de Montecarlo Canal 4 de Montevideo, el mateix que va portar a un diputat de l'oposició veneçolana que va admetre que no havien obtingut les signatures per al referèndum revocatori, l'inefable Cdor. Conrado Hughes (recordem que Coni era un dels bons habituals dins l'Institut 1815 que patrocinava l'inoblidable General Líber Seregni), fa per la negativa la millor explicació d'alguna cosa que per a l'esquerra és tan difícil d'entendre com és el concepte de Dictadura del proletariat (...).
 • La salut de la gent. Lavalleja, 20 d'agost del 2017.
  L'avenç de la ciència ens sorprèn, en contrapartida l'organització social, política, empresarial del tema ens preocupa i sentim, que com en el conjunt de l'organització humana hi ha una profunda crisi també irreversible per aquesta manera que predomina, d'organitzar l'economia i en què tot i la incidència d'enormes processos revolucionaris la salut està immersa (...).
 • Les possibilitats actuals d'un estalinisme. Montevideo, 12 d'agost de 2017.
  Coneixem molts intercanvis sobre la situació de Veneçuela, en la qual hi ha un sector d'intel·lectuals que expressen que s'està instaurant una mena de neo-estalinisme (...).
 • Tan a prop del socialisme com de la barbàrie. Montevideo, 2 d'agost de 2017.
  Explicar una llei de la física o de la química, semblaria infinitament més fàcil que explicar una llei aplicada al desenvolupament social, potser perquè en aquesta hem de comptar amb la nostra pròpia implicació i amb un món més directe de desenvolupaments de la imaginació (...).
 • Els anomenats problemes de Veneçuela. Montevideo, 1 d'agost de 2017.
  En un món que va de desequilibri en desequilibri, els anomenats problemes de Veneçuela no són diferents dels que viuen els països d'arreu del món. Tenen formes i característiques diferents, situacions particulars, en un marc de problemes que són universals (...).
 • Les millores graduals. Montevideo, 24 de juliol del 2017.
  És la quotidianitat en l'esquerra, el preguntar-se si estem o no millorant la nostra situació, la situació de la nostra gent. A l'Uruguai des del març del 2005 governa el Front Ampli, que es reivindica d'esquerra i progressista (...).
 • Noam Chomsky a l'Uruguai. Montevideo, 18 de juliol del 2017.
  Excel·lent. L'intel·lectual nascut a EUA va poder exposar àmplia i profundament el seu pensament, que es necessita ara poder analitzar-lo, debatre'l, incorporar en el quefer diari conceptes que necessiten ser conscients. Està a més dins Internet per obra i gràcia de l'avenç de la tecnologia (...).
 • Bancarització. Montevideo, 14 de juliol de 2017.
  La crisi irreversible del mode de producció capitalista és reconeguda com a tal cada cop més; després del discurs de Mujica a l'ONU el setembre del 2013, vam pensar en un primer moment en que s'accelerava una nova etapa on el neoliberalisme –fins ara darrera fase del desenvolupament de la predominança del capitalisme– podia ser derrotat en un temps relativament curt (...).
 • Tecnologia. Montevideo, 12 de juliol de 2017.
  Aquesta nota del Dr. Jorge Bruni, que reprodueixo, em dóna l'oportunitat d'un comentari: (...).
 • La revolució: Rússia, Espanya, Veneçuela. Montevideo, 3 de juliol de 2017.
  Les revolucions responen a necessitats socials davant crisis que es fan insostenibles per a les grans masses. I poden haver-les del més divers tipus, fins a aquelles que són només revoltes i no tenen possibilitats de cristal·litzar (...).
 • Els tupamaros. Montevideo, 22 de juny de 2017.
  Durant el debat al Senat, Mujica va dir que aquests militants estaven «fossin de la seva disciplina» i va repudiar que l'hi justificant de «gestionar milions» (...).
 • Marxista leninista. Montevideo, 7 de juny de 2017.
  Em van preguntar si era marxista-leninista i la meva resposta no és senzilla (...).
 • El partit moralista. Montevideo, 31 de maig de 2017.
  Producte d'una crisi irreversible de la predominança de la manera de producció capitalista, han ressorgit al llarg i ample del món, un nou espècimen de militants socials i polítics: els moralistes (...).
 • Rodolfo Nin Novoa. Montevideo, 26 de maig de 2017.
  Des de la intervenció del llavors president Mujica a l'ONU, el setembre del 2013, intervenció per la pau que ràpidament va tractar de ser oblidada, fins pel seu propi autor, no s'havia produït una intervenció per la pau tan important com aquesta del Canceller Nin Novoa, a la Presidència del Consell de Seguretat de l'Organització (...).
 • El pensament comunista. Montevideo, 26 de maig de 2017.
  Hi ha tota una legió de vells militants comunistes, a l'Uruguai i al món, de l'època de Rodney Arismendi, que viuen i analitzen tots els esdeveniments polítics que avui tenen lloc, però sense poder recórrer els senderols en què discorria la vida política en aquells temps (...).
 • El problema no és la sortida de Temer si no... Montevideo, 23 de maig del 2017.
  La frase es repeteix a tort i a dret, i també al centre, hi ha unanimitat. Preocupa perquè crec que tots estem d'acord -no sé si Almagro, que en això està desaparegut- en què el govern de Temer no té legitimitat, i (...).
 • A propòsit d'una nota de Leandro Grille. Montevideo, 18 de maig del 2017.
  Diu la nota: «L'única manera que alguns companys revisin la seva posició contra el govern de Veneçuela és que l'oposició prengui el poder per assalt» (...).
 • Es construeix una candidatura. Montevideo, 10 de maig del 2017.
  Ja hem escrit sobre com va arribar a la construcció del Front Ampli, a finals dels 60, la candidatura a la Presidència de la República del General Líber Seregni (...).
 • Els poders a l'Estat. Montevideo, 4 de maig del 2017.
  Des de Montesquieu els poders de l'Estat definits per ell, són tres: Executiu, Legislatiu, Judicial. Dit sigui en una frase el que per a la societat va constituir una enorme conquesta en el seu avanç per aconseguir formes d'equilibri en la seva convivència (...).
 • La càrrega de la prova. Montevideo, 28 d'abril del 2017.
  Hi ha una premissa profundament errònia, si és que es vol analitzar la realitat amb algun dels ensenyaments més elementals del marxisme: la mateixa part de l'encert que tot govern d'esquerra o progressista té com a objectiu començar a construir una societat superior a la capitalista, amb la qual cosa el que s'aconsegueix és invertir la càrrega de la prova (...).
 • Competència deslleial... Montevideo, 9 d'abril del 2017.
  Els informatius ens ofereixen amb luxe de detalls del que ha passat en una fira veïnal del barri Peñarol de Montevideo. Sobre això ens envien una bona nota carregada d’implicacions polítiques que ens proposem comentar d'acord a la nostra costum, primer la nota i després el nostre comentari (...).
 • Lenin Moreno president de l'Equador. Montevideo, 7 d'abril del 2017.
  Tenim en aquesta nota, que transcrivim, informació molt valuosa, però alhora judicis que particularment dins l'esquerra s'han de debatre, doncs el que s'afirma no sols que no està demostrat sinó que en la realitat en no ser debatut correctament, es converteixen en una arma de la dreta. El que apuntem està remarcat i després al final ho comentem (...).
 • Aprenent economia, política..., amb Equador. Montevideo, 3 d'abril del 2017.
  Tal bon punt la crisi irreversible que pateix la predominança de la forma de producció capitalista obrís una etapa en què els grans centres de l'economia mundial promoguessin el desenvolupament de països en què exercien o exerceixen governs d'esquerra, actes denominats progressistes, el processos polítics per a l'esquerra s'han vist visiblement molt difícils (...).
 • La muralla xinesa, el mur amb Mèxic. Montevideo, 18 de març del 2017.
  A continuació i d'acord a la nostra pràctica, una nota per pensar i després la comentem: Xina és propietària de la reserva en divises més elevada del món (...).
 • Els secrets actuals, les generacions futures. Montevideo, 2 de març del 2017.
  Segurament les futures generacions podran accedir a una informació que avui nosaltres ens està vedada. El mateix ens passa a nosaltres en relació a les generacions anteriors. Avui coneixem episodis i detalls que els contemporanis ignoraven i només podien especular amb l'existència d'aquests (...).
 • La riquesa del llenguatge. Montevideo, 11 de febrer del 2017.
  El nostre llenguatge té una característica formidable, i és la que a vegades una frase nua clarament que pensa qui la escriu, el tema està en poder desentranyar el problema i tenir instruments per analitzar-los i no sempre comptem amb ells (...).
 • Una visió del món a analitzar. Montevideo, 6 de febrer del 2017.
  Confesso que em resulta el mètode més pràctic per explicar una idea, el de reproduir una nota com aquesta que publica Other News i després comentar-la (...).
 • Sólo le pido a Dios... (Només li demano a Déu...). Montevideo, 2 de febrer del 2017.
  El món està en guerra –i s'estén–, el capitalisme com a mode de producció predominant ja no pot viure sense ella, forma part dels seus càlculs i previsions pressupostàries (...).
 • Treball: hi ha molt per fer. Montevideo, 22 de desembre del 2016.
  Estima OPP (Oficina de Planejament i Pressupost del Poder Executiu d'Uruguai): que el 65% dels llocs de feina que actualment existents al país, en un futur relativament proper podran ser substituïts per programari-robots (...).
 • Benvingut o no?, a la crisi: President Trump. Montevideo, 10 de novembre del 2016.
  La crisi omnipresent abasta com el capitalisme pràcticament tot el planeta. Els seus desequilibris són el comentari diari en el quefer polític de cada Estat, un món de relatives sorpreses com aquesta elecció als Estats Units (...).
 • Carta al President Obama. Montevideo, 11 de desembre del 2008.
  En la meva condició de ciutadà d'Uruguai, nascut a Paysandú fa 69 anys, amb 38 anys de treball bancari ara jubilat, i exercint actualment com a Conseller secretari adjunt del Consell Honorari de la Caixa de Jubilacions i Pensions Bancàries, amb una extensa activitat militant, política i sindical en l'àmbit del meu país, fill gran d'un humil fuster, em prenc l'atreviment que espero sàpiga disculpar, de dirigir-me a vostè (...).
 • Conferència: «Un procés just i transparent del problema del deute extern». Dimarts, 29 d'octubre del 2002.
  Després de l'exposició dels distingits catedràtics Pedro Morazán i Jürgen Kaiser, atenent a més al que ells han estat difonent en diferents publicacions; i agraint a la Presidència de la Cambra de Representants, a FESUR, a AEBU, com a integrants d'ATTAC-Uruguai, volem comentar alguns aspectes, que al nostre entendre són substancials per comprendre el difícil moment actual (...).

Enllaços relacionats:

Equador: sobre la revolució ciutadana. Entrevista a Alberto Acosta, promotor de l'Aliança País.

Històric discurs de José Mujica a l'ONU contra l'ordre mundial (en castellà).

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte