Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Publicacions de col·laboradors i amics del Centre d'Estudis Joan Bardina.

La defensa civil noviolenta.

Gene Sharp. Defensa civil noviolenta. Portada en català.Gene Sharp.
Els països bàltics, Lituània, Letònia i Estònia, van declarar la seva independència el 1990 i van haver d'afrontar un intent d’agressió per part de les autoritats soviètiques. Durant la crisi, els tres governs depengueren en gran mesura dels mètodes de resistència noviolenta que havien après dels escrits de Gene Sharp. En aquella situació, Andreus Butkevicius, ministre de Defensa lituà, citant el llibre de Gene Sharp, proclamà: «Prefereixo tenir aquest llibre a una bomba atòmica».

Llegir el document.

El poder del diner.

El poder del diner.Martí Olivella.
Llibre on s'estudia la moneda i el diner al llarg de la història i la seva transformació com elements bàsics per a la consecució d'una societat més justa i amb menys corrupció i misèria.

 

Llegir el document.

Aportacions al «Barcelona Consensus».

Aportacions al «Barcelona Consensus».Juan Carlos Anselmi Elissalde.
Tenim un planeta i una civilització en profunda crisi, que frustra molts dels anhels més legítims i preuats dels humans. La crisi que ens afecta comporta violència, depressió, discriminació, mortaldat, guerres, i dissolució dels valors de vincle.

Llegir.

Disseny de civisme. Apunts de recerca interdisciplinar.

Model econòmic, polític i social global elaborat per l'equip del Centre d'Estudis Joan Bardina, dividit en fitxes, i on es vol promoure un debat sobre la societat que volem.

Llegir el document.

La moneda telemàtica.

Text del DVD que es va presentar al Fòrum Social mundial en Nairobi (Kenya) del 20 al 25 de gener del 2007 on es resumeix l'utilització de la tecnologia actual per l'implantació d'una moneda telemàtica universal que faciliti la pau al món i la supressió de la moneda anònima narrat per Lluís Maria Xirinacs, Doctor en filosofia ex-senador durant la transició en el Parlament de Catalunya i candidat al Nobel de la Pau els anys 1975, 1976 i 1977.

Llegir el document.

Monedes transparents i a favor del poble.

En el marc del FSCat (Fòrum Social Català) el dissabte 30 de gener, el Centre d'Estudis Joan Bardina va presentar la ponència: Monedes transparents i a favor del poble, basat en el Sistema General de l'Agustí Chalaux, a càrrec de Joan Parés.

Llegir el document.

Els reptes pendents d'Alexandre Deulofeu i les seves solucions segons Agustí Chalaux.

Alexandre Deulofeu (1903-1978).Brauli Tamarit. Pròleg Martí Olivella.
Aquest document ens ofereix un resum de la vida i pensament d'Alexandre Deulofeu i d'Agustí Chalaux. De Deulofeu ens informa de la seva teoria cíclica, de les prediccions encertades i dels reptes de futur que planteja. D'Agustí Chalaux ens informa del model polític, econòmic i social que va inspirar, i com algunes de les seves propostes serveixen per superar, sense violència, els reptes plantejats per Deulofeu.

Llegir el text.

El primer antecedent de l'escriptura.

Bullae.Denise Schmandt-Besserat.
Investigación y ciencia. Agost de 1978. Número 23.

Abans que els sumeris inventessin l'escriptura, a l'Àsia sudoccidental es duien les comptes mitjançant fitxes de fang de diferent format distintiu. Segons sembla, aquestes fitxes originaren els ideogrames sumeris.

Llegir el text.

 

Nombres i mesures en els primers documents escrits.

Tauleta protosumèria.Jöran Friberg.
Investigación y ciencia. Abril del 1984. Número 91. Págines 68 a 76.

El final del quart mil·lenni aC, protosumeris i protoelamites tenien sistemes de nombres i mesures ben desenvolupats, entre els que es comptava un antecedent del nostre propi sistema decimal.

 

Llegir el text.

Dos precursors de l’escriptura: comptes simples i complexes.

Recipient amb els seus continguts de cinc àrees de Susa.Denise Schmandt-Besserat.
Els orígens de l'escriptura / editat per Wayne M. Senner 1991 pàgines 34-46.

Abans de la invenció de l'escriptura sumèria –el sistema d'escriptura més antic– al final del quart mil·lenni aC, en el Orient Mig es practicava la comptabilitat per mitjà de petits comptes, petits objectes d'argila de diverses formes, que simbolitzava cada mercaderia en particular. El sistema incloïa dos tipus de comptes: «simples» i «complexes».

Llegir el text.

El joc de les quatre famílies.

El mapa de l'estructura familiar a Europa.François Feron.
Libération. Divendres, 20 d’abril del 1990. Pàgina 21.

Dins de la família troncal o d’origen s'hi troben països com Alemanya, Àustria, Irlanda. Dins de la família comunitària Toscana i Finlàndia. En un llibre aparegut recentment a França, «La invenció d’Europa», l’historiador demògraf Emmanuel Todd proposa una divisió inèdita d’Europa, determinada pels quatre tipus d’estructures familiars. Segons ell, les religions i els sistemes polítics d'una regió es deriven directament d'aquelles (...).

Llegir l'article.

Qui coopera sempre guanya.

Qui coopera sempre guanya.Cambio 16. 2-10 de desembre del 1984. Número 679. Pàgines 183-190.
L'anomenat dilema del presoner, executat repetidament, ha estat motiu de torneigs informàtics entre diversos programes diferents. El programa guanyador és el titulat «Taz per taz», que comença col·laborant i després repeteix la jugada anterior de l'oponent. Això mostra la viabilitat d'un sistema de comportament similar a les relacions humanes i entre països.

Llegir l'article.

Endolingüística.

El matrimoni format pels doctors en medicina y en filologia Christiane Meulemans i Josep Elías van impartir una lliçó magistral, a l'antiga seu de la Fundació Tercera Via del carrer Mistral de Barcelona, d'una disciplina iniciada pel pare de la primera, el metge belga Doctor Josef Meulemans, disciplina anomenada Endolingüística, consistent en l'aprenentatge simultani de diferents idiomes agrupats per famílies, d'acord amb les seves lleis comunes. Alumnes d'aquesta sessió singular d'un sòl dia foren, entre d'altres, l'Agustí Chalaux i en Lluís Maria Xirinacs. Des d'aquest apartat us oferim diversos articles en homenatge a aquells mestres pioners.

Llegir els documents.

Publicacions de l'Agustí Chalaux. Vida, obra i pensament.

Llegir els documents.

Publicacions d'en Lluís Maria Xirinacs. Vida, obra i pensament.

Llegir els documents.

Entrevistes.

Llegir els documents.

Biblioteca històrica Agustí Chalaux.

Llegir els documents.

Conferències, cursos i seminaris.

Nikolai Dmitrijewitsch Kondratiev (1892-1938).En aquest apartat incloem conferències, cursos i seminaris de política i/o economia dins del marc del Centre d'Estudis Joan Bardina, o d'altres àmbits.

Llegir els documents.

 

 

Altres propostes polítiques i econòmiques.

En aquest apartat incloem propostes polítiques i econòmiques de diferents àmbits. En principi son idees expressades dins el marc del Centre d'Estudis Joan Bardina, però acceptem d'altres fonts.

Llegir els documents.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte