Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Trump proposa enviar xecs «immediatament» als estatunidencs per a afrontar la crisi.

Agustí Chalaux, somrient.Agustí Chalaux (1911-2006) afirma que, en política, la ideologia és el motor, però per a fer un vehicle complet cal també la resta de les seves peces, que són les propostes concretes.

Per acabar amb la misèria material de les persones, en un món on la tecnologia va eliminant la feina assalariada, Chalaux defensa la proposta de la renda bàsica universal. Rutger Bregman fins i tot va demostrar que és una proposta assumible des de diferents ideologies, deixant-se entrevistar, amb poc temps de diferència, per diversos diaris d’àmbit estatal espanyol, cadascun d’aquests diaris adreçats a un públic diferent.

Mirant amb les ulleres de la por. Brauli.Davant la proposta inicial del president dels Estats Units de Nord-Amèrica Donald Trump de crear una renda bàsica per a cada persona per fer front a una situació d’emergència, ens hem de treure les ulleres de la ideologia per a fer l’oportuna valoració. Si ens basem només en aquesta visió limitant de la realitat, pensarem que només són bones les propostes aplicades per polítics afins a la nostra ideologia, i dolentes les de la resta, en lloc de valorar la proposta en sí mateixa, amb independència de qui la vulgui dur a terme.

Us deixem recordant una frase del mateix Agustí Chalaux: «A mi no em molesten els rics, em molesten els pobres, i amb aquests hi ha dues solucions: o bé se’ls mata, o bé se’ls dona diners, amb la qual cosa deixen de ser pobres, i compren a les botigues dels rics». Mantinguem els nostres propis ideals, però també hem de saber mantenir-nos vigilants per a distinguir a aquelles persones que volen aplicar la primera solució, d'aquelles que volen aplicar la segona.

Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
Primera versió: Dissabte, 28 de març del 2020.
Darrera actualització: Dijous, 2 d'abril del 2020.


Trump proposa enviar xecs «immediatament» als estatunidencs per a afrontar la crisi.

La Vanguardia. Logotip.La Vanguardia. Dimecres, 18 de març del 2020.

Coronavirus.

Trump proposa enviar xecs «immediatament» als estatunidencs per a afrontar la crisi.

La mesura forma part del pla de xoc la Casa Blanca ha presentat al Senat, valorat en 850.000 milions de dòlars.

El president dels Estats Units, Donald Trump, en una conferència de premsa, aquest dimarts (Jonathan Ernst/Reuters).
El president dels Estats Units, Donald Trump, en una conferència de premsa, aquest dimarts (Jonathan Ernst/Reuters).

Beatriz Navarro. Washington.
Actualitzat a 18-3-2020, 7h6’.

El pla de xoc dels Estats Units per a sostenir l'economia inclou l'enviament «immediat» de xecs amb una quantitat indeterminada de diners però que rondaria els 1.000 dòlars a la major part dels ciutadans estatunidencs per a fer front a les conseqüències del coronavirus. «Els americans necessiten diners ja, i el president Donald Trump vol donar-los diners ja. I vull dir ja, en les pròximes dues setmanes», ha anunciat a la sala de premsa de la Casa Blanca el secretari del Tresor, Steve Mnuchin. La mesura forma part de la proposta presentada avui al Senat per a injectar fins a 850.000 milions de dòlars a l'economia estatunidenca, una quantitat superior a la que es va mobilitzar en la crisi financera del 2008.

El secretari del Tresor no ha precisat en quina quantitat estan pensant però ha indicat que li sembla bé la quantitat de 1.000 dòlars i ha matisat que no tothom rebrà aquest tipus de suport. No es tracta d'enviar xecs als milionaris, ha aclarit Mnuchin. El primer a proposar una mesura d'aquest tipus com a reacció immediata a la pandèmia que després de colpejar a Àsia està paralitzant Europa i els Estats Units va ser el senador republicà Mitt Romney, que ha plantejat enviar un xec de 1.000 dòlars cada mes als estatunidencs mentre duri la crisi.

«Els americans necessiten diners ja, i el president Donald Trump vol donar-los diners ja. I vull dir ja, en les properes dues setmanes».

Steve Mnuchin, Secretari del Tresor.

«El Congrés va fer una cosa similar durant les recessions del 2001 i el 2008. Encara que ampliar la baixa per malaltia, l'assegurança de desocupació i els cupons de menjar és crucial, el xec ajudarà els americans a afrontar despeses que no podrien cobrir amb les altres opcions de suport governamental», va defensar ahir el senador per Utah. Romney no és el millor amic de Trump (va ser l'únic republicà que va votar a favor de la destitució del president al gener) però altres conservadors, com el senador Tom Cotton, han donat suport a la mesura enfront d'altres opcions.

Malgrat el mal moment, l'empresari i excandidat presidencial Andrew Yang està radiant: la implantació d'una renda bàsica universal de 1.000 dòlars al mes als EUA era la proposta estrella de la seva fallida campanya per a fer-se amb la nominació demòcrata.

La Casa Blanca està en contacte amb Yang, defensor de la idea de la renda bàsica universal als EUA.

«Estic entusiasmat pel fet que el nostre Govern estigui a punt de fer el que dicta el sentit comú i ajudi la gent a suportar la crisi del coronavirus posant diners directament a les mans de la gent», ha declarat Yang a la revista Time. Entrevistat per la cadena CNN, l’excandidat ha confirmat que la Casa Blanca s'ha posat en contacte amb el seu equip per a discutir com pot funcionar una iniciativa d'aquest tipus.

Els pagaments directes als ciutadans formen part d'un pla de mesures més ampli que inclou fons per al rescat d'aerolínies i ajudes al fabricant aeronàutic Boeing, préstecs tous a les pimes, una línia de crèdit excepcional de la FED, entre altres iniciatives. La proposta manté la idea d'aplicar una baixada d'impostos sobre els salaris que la Casa Blanca havia proposat inicialment al Congrés, que es va mostrar molt reticent a secundar-la quan era l'única mesura fiscal prevista doncs deixaria al descobert a milions de persones en les actuals circumstàncies, per exemple als qui siguin acomiadats a conseqüència del tancament de certes activitats.

Trump no ha confirmat la xifra de 850.000 milions difosa per diversos mitjans de comunicació com a cost estimat del pla però ha insistit que serà «molt, molt alt». El Senat ha anunciat que es mantindrà reunit el temps que faci falta per a aprovar el pla d'estímul proposat per Trump aquesta mateixa setmana. Respecte a la velocitat a la qual les mesures poden entrar en vigor, els terminis poden ser més llargs del que suggereix Mnuchin, adverteix l'agencia AP, que recorda que durant la crisi financera també es van aprovar ajudes directes als ciutadans el 2009 van passar més de dos mesos fins que es va alliberar els diners.

Enllaç del artícle original en castellà:

https://www.lavanguardia.com/economia/20200317/474235587709/trump-enviar-cheques-inmediato-estadounidenses-afrontar-crisis-coronavirus.html


Enllaços relacionats:

Donald Trump o l’exercici de valorar a un polític pels seus fets i no per la seva ideologia.

Rutger Bregman. Entrevistes sobre «Utopia per a realistes».

Els reptes pendents d'Alexandre Deulofeu i les seves solucions segons Agustí Chalaux.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte