Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

La bombeta eterna del català Benito ja s'encén a Colòmbia.

El Mundo. Logotip.El Mundo. Dijous, 3 d'octubre del 2019.

Invent de llum.

Un llum que dura més que el seu amo.

La bombeta eterna del català1 Benito ja s'encén a Colòmbia.
Paco Rego, @PacoRego.

Actualitzat 16h42’.

D'alumini pur, dura fins a «90 anys» i es pot reparar. És la llum que el català Benito «va copiar» d'un parc de bombers a Califòrnia i ara comença a fabricar. A l'Estat espanyol es llencen 47 milions de bombetes l'any.

La bombeta eterna va ser dissenyada per un creatiu de la marca de cotxes Audi.
La bombeta eterna va ser dissenyada per un creatiu de la marca de cotxes Audi.

Tot va començar en un parc de bombers de Califòrnia. Allà, a Livermore, costa oest dels Estats Units, Benito Muros va veure per fi la llum (o la idea) que anava cercant. Una bombeta que brilla ininterrompudament des de fa 113 anys. I va arribar a la pregunta: Per què les d'ara duren tan poc? Com és possible que una bombeta tan antiga es mantingui encesa durant més d'un segle mentre les actuals duren tan poc?

En el cap d'aquest emprenedor català de 58 anys bullia des de temps enrere la idea de fer un producte que no estigués subjecte al que es coneix com a obsolescència programada, és a dir, el final de la seva vida útil del qual no estigués predeterminat de fàbrica, com esdevé amb neveres, mòbils, televisors o les modernes bombetes, de les quals a l'Estat espanyol es llencen (i cal reposar) 47 milions d'unitats l'any.

I així, entre xifres, estudis i un parc de bombers a Califòrnia, Benito, juntament amb un grup d'enginyers que van creure en la seva idea, va il·luminar la bombeta eterna. «Dura una mitjana de 80 i 90 anys (a raó de cinc hores al dia encesa), consumeix menys energia i es pot reparar», l'escriu el propi Muros, qui a més de tenir empresa pròpia, Ligth & Life Technology, ha posat en marxa el moviment SOP (Sense Obsolescència Programada) la finalitat del qual, assegura aquest economista reconvertit en inventor, és la creació de productes que no estiguin programats per a tenir una vida curta i que no generin residus.

Obra del dissenyador de fars de la casa de cotxes Audi, la bombeta d’en Benito costa 19 euros i, a diferència de les ordinàries que utilitzen plàstics tèrmics, la qual cosa les fa menys duradores, aquesta està feta d’alumini pur. Basada en la tecnologia LED, «a dins no porta vapor de mercuri ni cap altre material tòxic. Només materials electrònics», completa l'inventor català. «Si s'espatlla, n'hi ha prou amb canviar-li el casquet».

La bombeta, indica l'amo de Ligth & Life Technology, ha estat recolzada per l'agència de certificació alemanya Tüv Rheinland, reconeguda pel Govern espanyol. «Als cap de cinc anys i si el client vol, li recomprem i li oferim un model més eficient. Les altres aniran a països del Tercer Món, a través d'acords que hem establert amb ONGs».

Pare de dos fills i «preocupat» per la «deriva catastròfica» que porta el medi ambient en tot el planeta, Benito Muros és dels qui arremet contra el «comprar i llençar» com a forma de consum, un mercat que en el cas de les bombetes genera un negoci de 64.000 milions d'euros l'any a tot el món. I la seva bombeta, que li ha dut no pocs problemes, no sembla tenir cabuda en el suculent mercat d'usar i llençar. «No sóc ni anticapitalista ni d'esquerres ni de dretes. Jo sóc molt... del sentit comú. I aquest em diu que no podem seguir com fins ara, consumint de manera desaforada i després llançant-ho tot a les escombraries. La meva bombeta no va d'això». Va començar a engalzar-se a Espanya, concretament a Girona, després a la Xina i ara, per a continuar reduint costos de producció, a Colòmbia on Muros compta ja amb distribuïdor per a Llatinoamèrica.

300.000 Comandes.

Benito Muros, de 58 anys, l'inventor de la bombeta que dura fins a 90 anys.
Benito Muros, de 58 anys, l'inventor de la bombeta que dura fins a 90 anys.

Una altra particularitat és la venda. No hi ha botiga. «Tenim 300.000 comandes de particulars i distribuïdors que ens han trucat», assegura Muros. Encara que la posada de llarg serà el 15 d'octubre proper amb el llançament de Feniss.com, una espècie d’Amazon de la sostenibilitat on només estaran a la venda, a més d'aquesta bombeta, productes sense obsolescència programada. Un concepte que va sorgir entre 1920 i 1930 amb la intenció de crear un nou model econòmic de mercat basat en fabricar, de manera premeditada, productes de durabilitat escurçada, que obliga els consumidors a adquirir nous productes de forma accelerada i sense una necessitat real.

«M'han fotut bronca en fòrums de xarxes socials perquè no interessa que algú denunciï l'obsolescència programada, dóna molts centenars de milions de guanys a les grans empreses», continua Muros. Parla fins i tot que va arribar a necessitar escorta durant un temps per algunes amenaces rebudes. Malgrat tot, l'home que va decidir fer-se pilot per a treure’s del damunt la por de volar, no es rendeix davant els atacs.

–Té vostè molts fronts oberts, tornaran a criticar-li en veure aquest reportatge?–

–Ja ni les crítiques em molesten. Entenc que hi hagi gent que es posi nerviosa. Ja el 2016, a dues empreses catalanes que estaven disposades a vendre la bombeta les hi van tancar totes les portes. Cap cadena la va voler comercialitzar.–

A la campanya de desprestigi, Benito respon recordant una entrevista que li van fer per TVE. Després de la seva emissió, que va recollir més de 330.000 m'agrades a Facebook, més d'un distribuïdor es va posar en contacte amb ell; li van plantejar vendre la seva bombeta fins i tot per Amazon. «Ara estem parlant amb diversos [distribuïdors], principalment de Llatinoamèrica», ens confirma.

A partir d'octubre, a la Fundació FENISS (Fundació Energia i Innovació Sostenible sense Obsolescència Programada) que Benito Muros presideix, i en la qual participen empreses com el fabricant de rellotges Casio, tenen pensat llançar una espècie d’Amazon sense obsolescència programada. En principi, els productes en venda tindrien una garantia mínima de cinc anys. Després s'ampliaria a set i 10 anys. «367 distribuïdors de tot el món ja s'han interessat», diu el català, triomfant.

També ha sol·licitat a tots els partits polítics, per mitjà d'una carta enviada mitjançant la seva fundació, que promoguin una llei similar a una que ja es va aprovar a França l'any passat. La norma, denominada Llei de Transició Energètica, preveu multes de fins a 300.000 euros i dos anys de presó a les empreses que dissenyin i fabriquin els seus productes perquè durin un temps predeterminat. «Guanyaríem tots, inclòs el medi ambient», remata el català de la bombeta eterna.

Enllaç de l’article original en castellà:

https://www.elmundo.es/cronica/2019/10/03/5d95b05c21efa0e6768b458b.html


Nota:

1Benito Muros va néixer a Còrdova (Andalusia), però viu i treballa a Catalunya. Per tant, és andalús de naixement i català d’adopció.


Enllaços relacionats:

Benito Muros llança la primera plataforma online per a la comercialització de productes sense obsolescència programada.

Per fi sense obsolescència. Benito Muros. El Punt Avui.

Presentació d'una plataforma de venda de productes sense obsolescència programada.

Disseny ecològic. La bombeta que dura, i dura, i dura... Però no es ven.

Entrevista a Benito Muros. Betevé. Terrícoles. 9-7-2019.

Llum sense obsolescència. Benito Muros.

Vídeo: El Club de Reparadors a l'Argentina evita que els teus objectes preuats acabin a les escombraries.

Quant de temps podria durar un cel·lular si no existís l'obsolescència programada?

Per què el mòbil només et durarà dos anys.

La bombeta més antiga del món fa 117 anys desafiant l'obsolescència programada.

Bombetes solidàries. Teresa Sala.

El teu mòbil, la teva tele i la teva nevera es moriran i qui te les va vendre sap quan.

Dues entrevistes a Benito Muros. Sense Obsolescència Programada (SOP).

Compra, llença, compra, versió estesa, YouTube.

Llums i ombres del sector energètic.

Caducitat programada.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte