Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Persona comunitària.

El Punt Avui. Logotip.El Punt Avui+. Diumenge, 22 de juliol del 2018. 2 hores.

Punt de vista. Opinió. Tribuna.

Persona comunitària.
Dolors Marin Tuyà. Psicòloga.

«Els únics protagonistes som nosaltres: el poble».

Dolors Marin Tuyà.El terme persona comunitària fa referència a l’àmbit subjectiu i de les vivències, a la personalitat d’una comunitat o poble. Persona comunitària és el conjunt de persones, autoconscients i amb contradiccions internes, que viuen unides voluntàriament, de forma creativa i no de forma mecànica o inert. Parlar de persona individual i persona col·lectiva és parlar de vida, de vivències pròpies, emancipació, sobirania, independència; o de dominació (poder), de sotmetiment (opressió, repressió). També d’autoconsciència, d’autoestima o d’autoodi. De deliberació, llibertat, lliure albir, elecció, decisió. De creativitat, i de contradicció. De personalitat i de persona col·lectiva, de grup, de colla, de nosaltres, de vosaltres i d’ells.

En el model Globàlium de Lluís Maria Xirinacs, la persona es troba en el cor de les vivències subjectives (íntimes i enigmàtiques) en oposició a les estructures (objectives i paradigmàtiques). La comunitat necessita organització, lleis, institucions, cos social (estructures objectives) i voluntat, consciència, responsabilitat, capacitat d’elecció i felicitat social (vivències subjectives). Tant la personalitat individual com la col·lectiva es fonamenten en l’amor propi, moral alta, optimisme, entusiasme i «voluntat de poder».

El Poble mai va un pas enrere. Fa cap al lloc oportú en el moment oportú i segons esdevenen les coses, sense menester líders. Els únics protagonistes som nosaltres: el poble. No murmurem, ens organitzem, des del veïnat, barri, poble, comarca, en múltiples assemblees populars i lliures per a la independència. Mòbil en mà, esdevenim actiu participant de totes les decisions importants que afecten la nostra vida col·lectiva. Ben organitzats amb tot el dret del món, discutim tot allò que ens afecta, i resolem tot allò que és al nostre abast. Som la malla, imprescindible que ha d’aguantar l’embat diari cap a la llibertat personal i col·lectiva.

En el concert de les comunitats humanes de la Terra, drets i deures les igualen i agermanen, en canvi, la personalitat singular, misteriosa i transcendent de cadascuna les fa totes diferents, sorprenents, imprevisibles, històriques, no mecàniques, subjectes vivents, enigmes indesxifrables. Fora bell de veure l’eclosió de diferents caràcters, de diferents personalitats col·lectives. Diferents cultures, art, dret, festa, litúrgia, llengua, costums, economia, etc., tant a nivells baixos, llar o barri, com a nivells mitjans o alts, municipi, nació, civilització. Si cal protegir la diversitat d’espècies vivents del perill d’extinció, també cal protegir la diversitat de cultures de les comunitats humanes de tota mena, moltes d’elles també en perill d’extinció.

Enllaç de l’article original en català:

http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1435936-persona-comunitaria.html

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte